Uwielbiam krokiety. Jednak, jak wiadomo, sa one dość tuczące. Już same placki naleśnikowe, czyli połączenie białej mąki i mleka + jajko, to zbrodnia przeciw Diecie Życia (Diamondów). Znalazlam wiec sposób, aby jeść krokiety, jednocześnie nie łamiąc zasad tropologii (minimalne ilości białka przy posiłku węglowodanowym, czy odwrotnie,sa dopuszczalne). Mianowicie placki naleśnikowe przygotowuję bez mleka, a farsz robię jedynie z warzyw. Mam opracowanych kilka takich przepisów. Dzis pierwszy: moje sztandarowe danie, czyli krokiety z kapusta, nie tylko pyszne, dietetyczne, ale również ładnie się prezentujące i nadające się np. na danie dla gości.
Z przepisu wychodzi ok. 10-12 krokietow.
Ja bede używala w tym przepisie kapusty wloskiej, jednak równie dobrze można użyć kapustę bialą, z tym że wówczas musimy wydłużyc czas jej gotowania.
Rozpoczynamy od poszatkowania kapusty. Robimy to krojąc kapustę niekoniecznie drobno, gdyż będziemy ja kroić ponownie po ugotowaniu. Pokrojoną kapustę umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem ok pół godziny.
Ugotowaną kapustę odcedzamy lecz zostawiamy wilgotną, ponieważ będziemy ją jeszcze podsmażać a bez wody szybko by nam sie przypalila. Teraz drobno ją kroimy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 lyzkę masla i 1 lyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), wrzucamy pokrojoną 1 cebulę i chwilę podsmażamy, aż sie zeszkli.
Dodajemy kapustę, mieszamy.
I teraz najważniejsza część zadania, czyli doprawiamy kapustę. Ja robie to wedlug zasad kuchni wg 5 przemian, i dodaję kolejno, mieszając:
1 łyżkę bazylii (k), 1 łyżke soku z cytryny (k),1 łyżkę tymianku (g), pół łyżki kurkumy (g), 1 kopiastą łyżkę kminku mielonego(sł) (najważniejsza przyprawa w tym przepisie), pół łyżeczki imbiru (o), pół łyżeczki pieprzu cayenne (o), pół łyżeczki pieprzu czarnego (o), ok.1 łyżeczkę soli (sn), vegetę do smaku (sn). Potrawa wychodzi dosyć pikantna i wyraźna w smaku, dlatego jeżeli ktoś woli delikatniesze smaki, można zmniejszyć ilość przypraw ostrych i soli.
W ten sposób mamy przygotowany farsz.
Teraz ciasto. Do rondelka wsypujemy ok. 4 kubków mąki- ok. 650gr (k), dodajemy pół łyżeczki kurkumy (g), 1 jajko (sł), pół łyżeczki imbiru (o), szczypte soli (sn) i wlewamy wode (sn). Ja dodaje na początku 2 kubki wody, miksuje, i stopniowo dodaję więcej wody, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta.
Na dużej patelni o średnicy 30-32cm na niewielkiej ilości oliwy smażymy placki.
Na każdy placek kładziemy wałeczek z farszu i zawijamy.
Krokiety mamy już gotowe.Ja nie panieruję ich w jajku i bułce, lecz przed podaniem podsmażam je po prostu na niewielkiej ilości masła. Oczywiście panierowane bedą jeszcze smaczniejsze, ale też bardziej kaloryczne.
Krokiety sa przepyszne. Smacznego :)
Z przepisu wychodzi ok. 10-12 krokietow.
Ja bede używala w tym przepisie kapusty wloskiej, jednak równie dobrze można użyć kapustę bialą, z tym że wówczas musimy wydłużyc czas jej gotowania.
Rozpoczynamy od poszatkowania kapusty. Robimy to krojąc kapustę niekoniecznie drobno, gdyż będziemy ja kroić ponownie po ugotowaniu. Pokrojoną kapustę umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem ok pół godziny.
Ugotowaną kapustę odcedzamy lecz zostawiamy wilgotną, ponieważ będziemy ją jeszcze podsmażać a bez wody szybko by nam sie przypalila. Teraz drobno ją kroimy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 lyzkę masla i 1 lyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), wrzucamy pokrojoną 1 cebulę i chwilę podsmażamy, aż sie zeszkli.
Dodajemy kapustę, mieszamy.
I teraz najważniejsza część zadania, czyli doprawiamy kapustę. Ja robie to wedlug zasad kuchni wg 5 przemian, i dodaję kolejno, mieszając:
1 łyżkę bazylii (k), 1 łyżke soku z cytryny (k),1 łyżkę tymianku (g), pół łyżki kurkumy (g), 1 kopiastą łyżkę kminku mielonego(sł) (najważniejsza przyprawa w tym przepisie), pół łyżeczki imbiru (o), pół łyżeczki pieprzu cayenne (o), pół łyżeczki pieprzu czarnego (o), ok.1 łyżeczkę soli (sn), vegetę do smaku (sn). Potrawa wychodzi dosyć pikantna i wyraźna w smaku, dlatego jeżeli ktoś woli delikatniesze smaki, można zmniejszyć ilość przypraw ostrych i soli.
W ten sposób mamy przygotowany farsz.
Teraz ciasto. Do rondelka wsypujemy ok. 4 kubków mąki- ok. 650gr (k), dodajemy pół łyżeczki kurkumy (g), 1 jajko (sł), pół łyżeczki imbiru (o), szczypte soli (sn) i wlewamy wode (sn). Ja dodaje na początku 2 kubki wody, miksuje, i stopniowo dodaję więcej wody, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta.
Na dużej patelni o średnicy 30-32cm na niewielkiej ilości oliwy smażymy placki.
Na każdy placek kładziemy wałeczek z farszu i zawijamy.
Krokiety mamy już gotowe.Ja nie panieruję ich w jajku i bułce, lecz przed podaniem podsmażam je po prostu na niewielkiej ilości masła. Oczywiście panierowane bedą jeszcze smaczniejsze, ale też bardziej kaloryczne.
Krokiety sa przepyszne. Smacznego :)
A jak dużo potrzeba tej kapusty ?
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię z jednej główki kapusty i wychodzi ok 12-14 krokietów, są pyszne polecam:)
Usuń