Translate

2014/12/04


Jeżeli nie jesz soi, pozbawiasz się łatwo dostępnego eliksiru młodości. Jedną z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić, aby pobudzić swoje komórki do obrony przeciwstarzeniowej, jest dostarczyć im substancji, które można znaleźć w produktach sojowych. Soja to swoista pigułka przeciwstarzeniowa naszpikowana potężnymi przeciwutleniaczami, która może zdziałać cuda w Twoich komórkach.

Dr Denham Harman, nazywany ojcem wolnorodnikowej teorii starzenia się, twierdzi, że substancje zawarte w soi mogą skutecznie przeszkodzić wolnym rodnikom, które sa odpowiedzialne za tempo, w jakim się starzejemy. Testy przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych pokazały, że te karmione soją, posiadały w swoich komórkach duzo mniej wolnych rodników niż zwierzęta karmione krowim mlekiem i innymi produktami mlecznymi. Mówiąc w skrócie: spożywanie soi spowolnia proces starzenia się, podczas gdy spożywanie produktów mlecznych oraz zwierzęcych przyspiesza je. To może uzasadniać, dlaczego Japończycy, którzy spożywają 3 razy więcej produktów sojowych nż Amerykanie, żyją najdłużej ze wszystkich ras na świecie.

Źródlo tych wspaniałych właściwości przeciwstarzeniowych soi zostało zidentyfikowane przez naukowców. Okazało się, że ziarna soi zawierają ogromną ilość antyutleniaczy i innych czynników przeciwchorobowych, takich jak: genisteinę, daidzeinę, inhibitory proteaz, kwas fitowy, saponiny, fitosterole, kwas fenolowy oraz lecytynę. Większość z nich to silne antyoksydanty, biorące udział w zwalczaniu wielu chorób. Np inhibitory proteaz w ziarnach soi, nazywane inhibitorami Bowman- Birk, uważane sa za uniwersalne substancje przeciwrakowe. Genisteina jest bardzo obiecującym inhibitorem (czynnikiem hamującym) przeciwko rakowi piersi oraz prostaty.


Ochrona przed rakiem piersi
Dr Stephen Barnes z Uniwersytetu of |Alabama w Birmingham twierdzi, że jeżeli nie spożywasz produktów sojowych, jesteś badziej narażona na zachorowanie na raka piersi. Przeprowadzone przez niego badania pokazały, że u zwierząt, którym podawano produkty sojowe, zachorowalnośc na raka piersi spada o 40-65 procent. Japonki, które regularnie spożywają produkty sojowe, choruja na raka piersi o 1/4 rzadziej niz Amerykanki.

Inne korzystne działanie soi:
1. Wpływa korzystnie na układ krążenia, chroni żyły i tętnice, obniza cholesterol, poprawia przepływ krwi.
2. Reguluje poziom cukru we krwi: ziarna soi są bogate w aminokwasy, które obniżaja poziom insuliny.
3. Buduje slniejsze kości. Kobiety spozywające mięso tracą dziennie 50 miligramów więcej wapnia, niż te, które używają produktów sojowych. 50 mg dziennie w przeciągu np. 20 lat to naprawdę duża róznica, która wywiera znaczący wpływ na masę naszych kości.


W jakich produktach możemy znależć soję?
Aby otrzymać korzyści płynące ze spozywania soi, należy jeść białko sojowe, które możemy znaleźć w: mleku sojowym, mące sojowej, pełnych ziarnach soi, tofu, miso oraz granulacie sojowym. Sos sojowy oraz olej sojowy zawierają bardzo niewiele sustancji przeciwstarzeniowych.

Jak dużo?
Przeciętny Azjata spożywa dziennie od 50 do 70 miligramów genisteiny, odpowiada to porcji ok. 4 ounces czyli 113 gramów tofu. Naukowcy zalecają picie przynajmniej 1 kubka mleka sojowego dziennie lub spożywanie ok 100gr tofu. Substrancje chemiczne znajdujące się w soi jak genisteina czy daidzeina pozostaja w organiźmie człowieka przez około- 24-26 godzin. Dlatego, aby utrzymać ich wpływ nasze komórki, należy spożywać produkty sojowe codziennie.


Sposoby na wprowadzenie soi do naszego menu:
1. Do pieczenia, aby otrzymać 1 szklankę mąki, uzywajmy 1/3 szklanki mąki sojowej + 2/3 szklanki mąki pszennej
2. Płatki zbożowe zamiast z mlekiem krowim spożywajmy z mlekiem sojowym
3. Zastapmy mleko krowie sojowym w przepisach na ciasta
4. Pieczone ziarna soi są świetną przekąską
5. Koktajle owocowe przyrządzajmy na bazie mleka sojowego zamiast krowiego
6. Dodawajmy kawałki tofu do sałatek warzywnych
7. Zamiast mięsa wprowadźmy do naszego menu jego imitację, np z granulatu sojowego można przyrządzić pyszne kotlety mielone
8. Dodawajmy pastę miso do każdej zupy.



Categories: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz