Translate

2015/06/17


Przepis na ten sernik dostałam od mojej przyjaciółki z Polski, Moniki. Jest niesamowicie pyszny, kremowy, a aromat midgdałowy nadaje mu wyjątkowy smak. Bardzo prosty do wykonania, zamiast ciasta przekładamy go herbatnikami ale co najważniejsze, przygotowujemy go bez całkowicie bez pieczenia!

Składniki:
1 kg zmielonego sera
1 kostka masła
2/3 szkl cukru 
4 żółtka
0,5 szkl mleka
czubata łyzka mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
cukier waniliowy
aromat migdałowy (ok 5ml)
herbatniki
2 czekolady z orzechami (ok 300gr)


Przygotowanie:
1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka, wszystko mieszamy (masa w tym momencie jest dość gęsta).



2. W pół szklanki mleka rozpuszczamy kopiasta łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy i wlewamy do garnka z pozostałymi składnikami. (konsystencja masy zrobi się płynna). Masę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ciagle mieszając aż do zgęstnienia sera, ok. 10 minut (masa w dalszym ciągu będzie dośc płynna, nie należy sie o to martwić, ona zgęstnieje później).


3. Blachę wykładamy herbatnikami, na to wylewamy połowę przestudzonej masy serowej, druga wartswa herbatników, druga połowa sera, trzecia warstwa herbatników.


4. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka, wylewamy na herbatniki.



5. Ciasto należy pozostawić do schłodzenia, gotowe do spożycia będzie po kilku godzinach, a najlepsze jest na drugi dzień.




Ciasto jest pyszne! Życzę smacznego:)
Categories: ,

4 komentarze: