Translate

2015/04/28





Poszukujecie przepisu na pyszną wegetariańską lasagne? Danie, które chciałam Wam dzisiaj przedstawić jest przepyszne, łatwe w przygotowaniu a także pełne witamin zawartych w liściach szpinaku: A, z grupy B, C, żelaza, fosforu i innych!

Składniki:
800gr-1kg mrożonego szpinaku (ja kupuje w tesco w paczkach po 900gr i zużywam jedną całą paczkę)
800ml mleka
5 łyżej maki pszennej
300gr dojrzałego sera
płaty lasagne
pieprz, sól, vegeta, 
gałka muszkatołowa (2 szt)











Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrażamy na parze, odsączamy, drobno szatkujemy, mieszamy z pieprzem, solą, vegetą do smaku oraz startą 1 gałką muszkatołową
2. Przygotowujemy beszamel z serem: w garnku umieszczamy 800ml mleka, dodjemy 5 łyżek mąki, mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy pieprz, sól, vegetę oraz startą 1 gałkę muszkatołową. Garnek umieszczamy na małym gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy, dodajemy 200 gr startego żółtego sera.
3. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy warstwy szpinaku, beszamelu i suchych płatów lasagne (ja układam 3 warstwy ale jeżeli naczynie byłoby wieksze, moga wyjśc 2). Ostatnią wierzchnią wartwę płatów smarujemy dokładnie beszamelem i posypujemy resztką sera żółtego. Posypujemy papryką. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 30 min.

Smacznego!



Categories: ,

8 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) Wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością wypróbuję te przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie masz pojęcia jakiego smaka mi narobiłaś! uwielbiam szpinak i ser i lasagne! :O
    danie idealne jak dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że spróbujesz:) Na pewno będzie Ci smakować! Pozdrawiam:)

      Usuń