Translate

2015/04/01


W mojej kuchni najważniejszą zasadą jest reguła prawidłowego łaczenia produktów żywnościowych (link,link). Komponując posiłki według diety rozdzielnej unikamy obciążania przewodu pokarmowego oraz wpływamy na ich szybszy czas trawienia a to pozwala na zachowanie dobrej sylwetki bez konieczności liczenia kalorii. Oczywiście nie każdy posiłek da się przygotować zgodnie z tą zasadą (np ciasta), jednak tam, gdzie mogę, tam staram się łączyć poprawnie.
Dzisiejsza sałatka przygotowana jest zgodnie z dieta rozdzielną. Podstawowym jej składnikiem jest ryż. Uwielbiam sałatki z ryżem, jednak trzeba pamiętać, że zgodnie z Dietą Diamondów jeśli ryż, to nie kurczak, nie tuńczyk, ser czy jajka. Ryż łączymy tylko z innymi węglowodanami lub z warzywami. Tak też będzie skomponowana dzisiejsza potrawa.

                                                                          Składniki:
1,5 szklanki ryżu basmati lub pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
500 gr pieczarek
2 duże cebule
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
spora garść pokrojonej natki pietruszki
sól, pieprz, majonez ( bezjajeczny w wersji wegańskiej)



Przygotowanie:
1. Ryż przygotowujemy zgodnie z intsrukcja na opakowaniu
2. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy. Nie musimy odparowywać całej powstałej wody z pieczarek, ja zostawiam odrobinę, ponieważ nawilży ona oraz doda smaku naszemu ryżowi
3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
4. Paprykę również kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy
5. Do ugotowanego ryżu dodajemy pieczarki, cebulę, paprykę, kukurydzę, natkę, mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą oraz niewielka ilością majonezu.


Sałatkę należy schłodzic w lodówce (choć ja nigdy nie mogę się oprzeć i pierwsza porcję zjadam od razu na gorąco!). Jak większość sałatek, najlepsza jest na drugi dzień, gdy smaki "przegryzą się" ze sobą. Sałatka jest przepyszna i nie ustępuje pod żadnym względem tym z kurczakiem czy tuńczykiem, spróbujcie!




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się i polecam, bo jest naprawdę smaczna:)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie sałatki, tylko z majonezu bym zrezygnowała ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta sałatka jest tak wilgotna, że właściwie można by chyba zrezygnować z majonezu...Ja dodałam tylko jedną łyżkę:)

      Usuń
  3. Sylwia, ta salatka wyglada pysznie :-) bede musiala kiedys zrobic :-)

    Aga ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aguś:) Polecam, bedzie Ci smakować!

      Usuń
  4. Uwielbiam taką sałatkę. Jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. http://mangielczyk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń