Składniki:
2 nóżki wieprzowe
1 golonka
3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
3 ząbki czosnku
przyprawy
jajka na twardo i groszek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Nóżki, golonkę oraz włoszczyznę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą
2. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy
3. Gotujemy do miękkości mięsa,około 3 godziny (w międzyczasie po ok 40 minutach usuwamy warzywa)
4. Po tym czasie mięso wyciągamy a wywar przecedzamy przez sito
5. Z mięsa usuwamy dokładnie dokładnie wszystkie kości. Kroimy je wraz ze skórami na małe kawałeczki i wrzucamy ponownie do wywaru
6. Wywar doprawiamy pieprzem, solą, vegetą, opcjonalnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze przez ok 20 minut
7, Gorący wlewamy do salaterek, dekorując groszkiem, jajkiem i warzywami.
4. Po tym czasie mięso wyciągamy a wywar przecedzamy przez sito
5. Z mięsa usuwamy dokładnie dokładnie wszystkie kości. Kroimy je wraz ze skórami na małe kawałeczki i wrzucamy ponownie do wywaru
6. Wywar doprawiamy pieprzem, solą, vegetą, opcjonalnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze przez ok 20 minut
7, Gorący wlewamy do salaterek, dekorując groszkiem, jajkiem i warzywami.
Jajka powinny być pod groszkiem, bo ich nie widać w końcowej formie:) |
Smacznego:)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńOj nie, galaretka to z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńZ kurczaka też pyszna! :)
UsuńO, bardzo lubię, ale teraz nie mam dużego garnka, to niestety nie zrobię :(
OdpowiedzUsuńW sumie w mniejszym też można, tylko trzeba by poprosić rzeźnika o przecięcie nogi na pół :)
Usuńo! dzięki za pomysł :) teraz muszę tylko znaleźć dobry sklep mięsny w swoich okolicach
UsuńPychotka takie galaretki ;))
OdpowiedzUsuńZimne nóżki pychota, najlepsze robi babcia.
OdpowiedzUsuń