O diecie według pięciu przemian opowiadałam tutaj. Przypomnę, że podczas gotowania dodajemy produkty według następujących smaków:
k- kwaśny
g- gorzki
sł- slodki
o- ostry
sn- słony
Dzisiaj propozycja, jak przygotować pysznego, soczystego łososia.
Ryby ogólnie należą do najzdrowszej grupy pokarmowej, ze wzgledu na bogactwo zdrowych tluszczów (omega 3 i omega 6), latwoprzyswajalnego białka, witamin (D3, A, E, B)), aminokwasów (lizyna, metionina i cysteina) oraz makro i mikroelementów (fosfor, selen, potas, cynk, jod, fluor). Ponadto sa świetne dla osób odchudzających się, ponieważ nawet te najtlustsze, jak makrela, są niskokaloryczne, gdyż zawarte w nich tluszcze to tluszcze nienasycone, drogocennne dla naszego orgaznizmu i nie powodujące tycia..
Łosoś jest podstawowym składnikiem diety odmładzającej wg dra Perricone (link)
Jeżeli jemy łososia, sięgajmy tylko po tego dziko hodowanego, ponieważ łosoosie hodowane na farmach zawieraja ogromne ilości substancji karcerogennych.
Osobiście przez długi czas nie przepadałam za łososiem, ponieważ jakkolwiek bym go nie przygotowywała, zawsze wychodził mi zbyt suchy. Niedawno spróbowałam go przyrzadzić według przepisu Anny Ciesielskiej (kuchnia wg 5 przemian) i wreszcie otrzymałam pysznego, soczystego łososia.
A oto, jak go przygotować:
Każdy kawałek ryby:
- pokropić sokiem z cytryny (k),
- posypać kurkumą i odrobina tymianku (g),
- pokropić olejem (sł),
- posypać imbirem, pieprzem czarnym i cayenne (o),
- posolić do smaku (sn).
Odstawić na ok 1 godzinę. Smażyć na oleju uprzednio panierując lub nie.
Dzisiaj propozycja, jak przygotować pysznego, soczystego łososia.
Ryby ogólnie należą do najzdrowszej grupy pokarmowej, ze wzgledu na bogactwo zdrowych tluszczów (omega 3 i omega 6), latwoprzyswajalnego białka, witamin (D3, A, E, B)), aminokwasów (lizyna, metionina i cysteina) oraz makro i mikroelementów (fosfor, selen, potas, cynk, jod, fluor). Ponadto sa świetne dla osób odchudzających się, ponieważ nawet te najtlustsze, jak makrela, są niskokaloryczne, gdyż zawarte w nich tluszcze to tluszcze nienasycone, drogocennne dla naszego orgaznizmu i nie powodujące tycia..
Łosoś jest podstawowym składnikiem diety odmładzającej wg dra Perricone (link)
Jeżeli jemy łososia, sięgajmy tylko po tego dziko hodowanego, ponieważ łosoosie hodowane na farmach zawieraja ogromne ilości substancji karcerogennych.
Osobiście przez długi czas nie przepadałam za łososiem, ponieważ jakkolwiek bym go nie przygotowywała, zawsze wychodził mi zbyt suchy. Niedawno spróbowałam go przyrzadzić według przepisu Anny Ciesielskiej (kuchnia wg 5 przemian) i wreszcie otrzymałam pysznego, soczystego łososia.
A oto, jak go przygotować:
Każdy kawałek ryby:
- pokropić sokiem z cytryny (k),
- posypać kurkumą i odrobina tymianku (g),
- pokropić olejem (sł),
- posypać imbirem, pieprzem czarnym i cayenne (o),
- posolić do smaku (sn).
Odstawić na ok 1 godzinę. Smażyć na oleju uprzednio panierując lub nie.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń