Dziś chciałam Wam opowiedzieć o kilku naturalnych, czyli występujących w przyrodzie, suplementach o drogocennych właściwościach, tzw super foods. Bedą to:
1. Spirulina
2. Młody jęczmień
3. Chlorella
4. Trawa pszeniczna
5. Jagody goi
6. Nasiona Chia
1. Spirulina
2. Młody jęczmień
3. Chlorella
4. Trawa pszeniczna
5. Jagody goi
6. Nasiona Chia
Spirulina
Spirulina to unikalny rodzaj niebieskich i zielonych alg spotykanych na dnie mórz oraz jezior. Jest całkowicie naturalna oraz zawiera mnóstwo składników odżywczych.
Suszona spirulina zawiera: kwas y-linolenowy (odpowiadający za elastyczność skóry i powstawanie zmarszczek), kwas alfa-linolenowy , kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (stosowany w trudnościach z koncentracja i nauką), kwas dokozaheksaenowy ( mający związek z wystepowaniem ADHD, choroby Alzeimera oraz depresji), kwas arachidonowy (wpływa na regulowanie kurczliwości naczyn krwionośnych oraz reakcje zaplane i alergiczne), witaminy: B1, B2, B3, B6, B9, C, A, E, potas, wapno, chrom, miedź, żelazo, magnez, fosfor, selen, sod, cynk, beta-karoten i wiele innych organicznych związków chemicznych.
Spirulina w 60% składa sie z białka, podczas gdy mięso zawiera go ok 15-20% a jajka 25%. Ilość żelaza jest 60-krotnie większa niz w szpinaku, a ilość witaminy E 3-krotnie wyższa niz w kiełkach pszenicy. Spirulina jest bogata w beta-karoten, którego jest w niej 25 razy więcej niż w surowej marchwi.
Spirulina pomaga w utrzymaniu zbalansowanej diety oraz dostracza energii. Dostępna jest w opostaci tabletek, płatków oraz proszku.
Młody jęczmień
Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niz sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niz marchew. Jest bogaty w egzogenne aminokwasy oraz błonnik pokarmowy, dzięki któremu młody jęczmień ma właściwości odchudzające. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, wapń, magnez i cynk. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Pomaga w leczeniu zmian skórnych, chorobach układu krążenia i cukrzycy. Dostępny w postaci proszku, który rozpuszczamy w chłodnej wodzie lub soku owocowym.
Chlorella
Chlorella to rodzaj jednokomórkowego zielonego glonu. Zawiera 45% białka, 20% tłuszczy, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% witamin i minerałów takich jak; żelazo, cynk, kobalt, wapń, magnez, potas, witaminę C, A, witaminy z grupy B, luteinę i kwas foliowy. Chlorella jest najbogatszym źródłem chlorofilu jaki wystepuje wśród roślin. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, a jednocześnie jest niskokalorycznym źródłem tej witaminy, odpowiednim również dla wegetarian. Ze względu na wysoką jakość obecnego w chlorelii białka może być ona stosowana jako wysokobiałkowy suplement w dietach niskokalorycznych.
Chlorella pomaga w detoksykacji organizmu oraz odbudowywaniu układ immunologicznego.
Trawa pszeniczna
Trwawa pszeniczna jest to odmiana młodej pszenicy zwyczajnej stanowiąca pośrednią formę pomiędzy kiełkami a dojrzałą rosliną. Sprzedawana jest w postaci soku lub proszku. Trawę pszeniczna możemy uprawiać sami w domu.
Trawa pszeniczna posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem chlorofilu, aminokwasów, minerałów, witamin i enzymów. Nie zawiera glutenu. Spożywanie trawy pszenicznej w postaci soku lub sproszkowanej zwiększa liczbę czerwonych komórek krwi, oczyszcza krew oraz obniża ciśnienie. Pobudza przemianę materii, stymuluje tarczycę, zwalcza niestrawność. Przywraca zasadowość krwi ze względu na bogactwo alkalicznych minerałów. Posiada właściwości detoksyzujace oraz przeciwnowotworowe.
Jagody Goi
Jagody Goi to podobno najzdrowsze owoce świata! Z uwagi na swoje cenne zdrowotne właściwości nazywane są "czerwonymi diamentami". W Azji ich dobroczynne właściwości są znane od tysięcy lat. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne przypisuje się im działanie przedłużające życie! Zawierają bogactwo składników odżywczych, które mają szeroki wplyw na funkcjonowanie naszego organizmu, takich jak: zeaksantyna, beta-karoten,ryboflawina, selen, żelazo, wapń, potas, cynk, witaminy C, E oraz z grupy B. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty. Dzięki bogactwu antyoksydantów spożywanie ich może wspomagać budowę nowych oraz regenerację starych komórek organizmu oraz spowalniać proces starzenia.
Jagody goi w postaci suszonej mogą być dodatkiem do musli czy koktajlów owocowych i warzywnych a także składnikiem ciastek i batoników zbożowych.
Nasiona Chia (szałwia hiszpańska)
Nasiona Chia pochodzą z Ameryki południowej, były podstawą diety Azteków, do dziś są bardzo popularne w Meksyku czy Gwatemali. Posiadają więcej wapnia niz mleko, więcej żelaza niz szpinak i więcej błonnika niz otręby. Słowo chia pochodzi od "chian", co oznacza oleisty i rzezywiście nasiona chia przypominają siemie lniane, które po zalaniu wodą wydziela olej.
Nasiona chia zawierają 20% białka, 35% tłusczu (omega 3) i 25% błonnika. Poza tym są bogatym źródłem przeciwutleniaczy czyli substancji opóźniajacych proces starzenia. Po spożyciu nasion chia w żołądku tworzy się żel podobnie jak w przypadku siemienia lnianego, który stanowi barierę dla enzymów tworzących węglowodany. Proces ten spowalnia przemianę węglowodanów złożonych w proste oraz pomaga w odchudzaniu. Dowiedziono, że nasiona chia pomagają w zwalczaniu depresji, w poprawie koncentracji oraz dodają energii.
Nasiona Chia najczęściej dodaje się do koktajlów, jogurtu czy owsianki. Namoczone nasiona zwiększaja 8-9 razy swoją objętość i są świetnym wypełniaczem żołądka.
Polecam gorąco wprowadzenie powyższych suplemetów do naszej codziennej diety!
Osobiście stawiam na domowe superfoods, czyli kiszone ogórki, kiszoną kapustę, rosołek, imbir, miód, cytrynkę, czosnek, cebulę itd. Tańsze, a wcale nie gorsze.
OdpowiedzUsuńWszystko co wymieniłaś również używam i uwielbiam! Zwłaszcza rosołek! Pozdrawiam:)
UsuńZauważyłem tą nową modę na wszelkie nasionka z odległych krain, ale jak na razie nie udało mi się przekonać czy są aż tak "cudowne"
OdpowiedzUsuńZgadzam sie! Trudno dzis nadążyć za coraz to nowymi „cudownymi” produktami! Nie wiadomo, które z nich są naprawdę uzdrawiające, a które tylko chwytem marketingowym.....Ja osobiście najbardziej lubię green foods, jako że nie przepadam za zielonymi warzywami :) Pozdrawiam!
Usuń