Translate

2015/01/21


W UK nastała zima. Za oknem mam dziś taki widok...


Aby przetrwać w zdrowiu do wiosny wzmacniam się koktajlami warzywno-owocowymi:) Dziś  chciałam Wam przedstawić propozycję 4 wspaniałych koktajli z jamrużem!

Jarmuż (kale) to ogromnie wartościowa roślina ze względu na zawartość wielu drogocennych witamin i mineralów. Przede wszystkim jest nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniaja proces starzenia się, oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Ponadto zawiera: witaminę K, C, karotenoidy oraz wapń. Podobnie jak brokuły oraz inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, który posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Jarmuż możemy spozywać w różnej postaci, np w postaci soku, dodawać go do sałatek, zup lub przyrządzać popularne chipsy z jarmużu. Ja osobiście najbardziej lubię dodany do koktajli.

Koktajl z jarmużem i gruszką
Składniki:
1 banan
1 gruszka
sok z 1 pomarńczy
garść jarmużu



Kawałki banana i gruszki umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy garść jarmużu i zalewamy sokiem z pomarańczy, miksujemy.


Koktajl z jarmużem i ananasem
Składniki:
1 krążek ananasa
1 kiwi
sok z 1 grejfruta
garść jarmużu




Cząstki ananasa i kiwi umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy garść jarmużu i zalewamy sokiem z grejfruta. Miksujemy.


Koktajl z jarmużem i kiwi
Składniki:
1 banan
2 kiwi
sok z 1 pomarańczy
garść jarmużu





Kawałki banana i kiwi umieszczamy w pojemniku, dodajemy garść jarmużu i zalewamy sokiem z pomarańczy, miksujemy.


Koktajl z jarmużem i mlekiem sojowym
Składniki:
1 awokado
1 krążek ananasa
1/2 jabłka
garść jarmużu
1 szkl mleka sojowego
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)




Ananasa, jabłko oraz awokado kroimy i umieszczamy w pojemniku blendera. Dodajemy jarmuż, chia, opcjonalnie łyżeczkę miodu, zalewamy mlekiem sojowym, miksujemy.

Smacznego!




Categories: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz