Translate

2015/01/30


Przepis na to lasagne znalazłam w mojej książce o jodze, według przepisu wierzch lasagne może być posypany wegańskim serem lub ziarnami sezamu i słonecznika. Ponieważ nie udało mi się jeszcze znaleźć w UK wegańskiego sera, skorzystałam z drugiej opcji.

Do przygotowania lasagne potrzebujemy:
2-3 małe cukinie
2 papryki
2 puszki pomidorów
ok. szklanki sosu pomidorowego
400-500gr mrożonego szpinaku
opakowanie tofu
płaty lasagne
przyprawy
ziarna sezamu i słonecznika do posypania (lub ser wegański)


Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić na parze a nastepnie odsączyć i pokroić
2. Tofu odsączyć, rozdrobnić i wymieszac ze szpinakiem, przyrawić pieprzem  solą
3. Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy pokrojąna drobno cukinie oraz paprykę przez ok 5 minut
4. Dodajemy pomidory z puszki, sos pomidorowy, przyprawiamy do smaku i dusimy ok. 10 min
5. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:

szpinak + tofu
sos warzywny
suche płaty lasagne
szpinak + tofu
sos warzywny
suche płaty lasagne
sos warzywny
posypujemy ziarnami sezamu i słonecznika








Ilość warstw zależy od wielkości naczynia żaroodpornego, moje akurat było dośc małe dlatego dodałam jeszcze jedna warstwę szpinaku, sosu i płatów lasagne. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
Ważna uwaga: jeśli nie posiadamy sera, ostatnią warstwę makaronu musimy dokładnie posmarować sosem, w przeciwnym razie zrobi się twarda jak kamień! Ja właśnie dziś nie dopilnowałam tego kroku i mało nie połamałam zębów! Ale pomijając ten jeden szczegół, lasagne wyszło pierwsza klasa!

Potrawę tą przygotowywałam dzis po raz pierwszy, wyszła tak pyszna, że musiałam się z Wami podzielić przepisem-naprawdę spróbujcie. Połączenie smaków cukinii, makaronu, szpinaku i pomidorów okazało się idealne!


Categories: , ,

1 komentarz: