Danie jest dietetyczne (boczek, pomimo pejoratywnego wydźwięku, w prawidłowo skomponowanym posiłku wcale nie tuczy!), zdrowe i bardzo smaczne.
Składniki:
1 mała czerwona kapusta
1 cebula
ok 150gr boczku
ocet, sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie pod przykryciem ok. 1/2h
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy
3. Do zarumienionego boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podmażamy
4. Dodajemy odcedzoną kapustę, mieszamy
5. Doprawiamy cukrem, solą i octem, mieszamy i wszystko razem podsmażamy ok 5 minut.
Jeżeli chcemy, aby danie było zgodne z dietą rozdzielną (Diamondów), modrą kapustę podajemy z jakimkolwiek daniem mięsnym.
Smacznego!
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy
3. Do zarumienionego boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podmażamy
4. Dodajemy odcedzoną kapustę, mieszamy
5. Doprawiamy cukrem, solą i octem, mieszamy i wszystko razem podsmażamy ok 5 minut.
Smacznego!
Bardziej przemawia do mnie ślonsko kiszono kapusta, czyli naturalny probiotyk :)
OdpowiedzUsuńWitaj i dziękuję za komentarz! Nigdy nie słyszałam o śląsko kiszono kapuście! Wygooglowałam ale nie jestem pewna, który to przepis, z zasmażką, boczkiem czy ziemniakami?
Usuń