Muszę przyznać, że dla fanki slodyczy, jaką jestem, to smutna wiadomość. Jak już Wam wspominałam, moja dieta jest w 80% zdrowa, ale 20% to kulinarne szaleństwa. Przecież coś od życia się należy:) Ale przyjrzyjmy się, o co chodzi.
Parę słów teoriiWęglowodany (cukry) występujące w produktach spożywczych dzielimy na:
1) cukry proste:
- glukozę (występuje w owocach i miodzie)
- fruktozę (owoce, miód)
2) cukry zlożone:
- laktozę (występuje w mleku)
- maltozę (wykorzystywana jako środek słodzący)
- sacharozę (występuje w cukrze trzcinowym i buraczanym)
3) wielocukry:
- skrobię (wchodzi w skład ziaren zbóż, ziemniaków, kukurydzy).
Dobre i złe węglowodany
- brązowy ryż
- niesłodzone musli
- platki owsiane
- chleb pełnoziarnisty
- makaron pełnoziarnisty
- ziemniaki
- owoce, warzywa.
Dobre węglowodany powinny dostarczać min 50% dziennej dawki kalorii.
Złe węglowodany to:
- cukier rafinowany
- biała mąka
- biały ryż
- ciastka, slodycze, dżemy, slodkie napoje.
W jaki sposób cukier wplywa na starzenie się skóry?
Po spożyciu posiłku bogatego w cukier, poziom glukozy w naszej krwi gwałtownie wzrasta, insulina nie radzi sobie z jej przetwarzaniem i dochodzi do procesu zwanego glikacją. Glikacja białek to proces przyłączania się glukozy do protein zawartych w skórze. Proces ten powoduje spadek elastyczności skóry, obrzęki pod oczami oraz zmarszczki. Cukier osłabia włókna kolagenowe, które odpowiadają za jędrność i sprężystość naszej cery.
Duńscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, do którego zaprosili grupę wolontariuszy o różnym stężeniu glukozy we krwi. Następnie osoby te zostały poddane ocenie pod kątem, na ile lat wyglądają. Okazało się, że osoby posiadające wysokie stężenie cukru we krwi wyglądały starzej niż wskazywał na to ich prawdziwy wiek.
Podobno wzrost glukozy we krwi o 0,18g/litr powoduje, że wydajemy się starsi o 5 miesięcy.
Moja odpowiedź jest: oczywiście tak. Nawet podczas najściślejszej diety powinniśmy jeśc owoce, ponieważ dostarczaja one naszemu organizmowi cennych witamin i składników mineralnych.
Fakt, owoce, jako cukry proste, jedzone w nadmiarze moga tuczyć. Ale jednocześnie są jednym z najcenniejszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają duzo błonnika, są lekkostrawne, gaszą pragnienie oraz mają niską wartość energetyczną, czyli niewielką ilość kalorii.
Owoce są bardzo łatwostrawne, ich trawienie odbywa sie w ciągu 20-30 min (banany- 1h). Ważne jest, aby jeść je zawsze na pusty żołądek, wówczas zostaną szybko strawione. Jeżeli natomiast zjemy je po posiłku bogatym w białko czy tluszcze, w naszym układzie pokarmowym rozpocznie się proces fermentacji, a nastepnie wzdęcia oraz tycie.
Dbając o szczupłą sylwetkę powinniśmy wybierać owoce najmniej kaloryczne, jak również o najniższym indeksie glikemicznym, który oznacza tempo, w jakim cukry sa trawione i przyswajane i zależy od zawartości błonnika w danym produkcie. IG informuje, w jakim stopniu wzrośnie stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu żywnościowego. Im niższy indeks glikemiczny, tym mniejsze niekorzystne efekty spowodowane nadmiarem cukrów prostych.
Rys. Tabela owoców: kcal i indeks glikemiczny
Owoc
|
kcal/100gr
|
Indeks
glikemiczny
|
Agrest
|
47
|
38
|
Ananas
|
54
|
45
|
Arbuz
|
33
|
70
|
Awokado
|
160
|
44
|
Banan
|
90
|
61
|
Brzoskwinie
|
46
|
42
|
Cytryna
|
29
|
30
|
Czarna
porzeczka
|
60
|
38
|
Czereśnie
|
55
|
22
|
Czerwona
porzeczka
|
55
|
38
|
Grejpfrut
|
36
|
25
|
Gruszki
|
54
|
38
|
Jabłko
|
45
|
35
|
Jagody
|
45
|
25
|
Jeżyny
|
43
|
25
|
Kiwi
|
56
|
50
|
Mango
|
67
|
50
|
Maliny
|
29
|
25
|
Melon
|
36
|
60
|
Morele
|
47
|
30
|
Nektarynka
|
47
|
40
|
Pomarańcze
|
44
|
35
|
Śliwki
|
45
|
35
|
Truskawki
|
28
|
25
|
Winogrona
|
69
|
45
|
Wiśnie
|
47
|
25
|
Najbardziej polecane owoce to:
- jabłka i grajpfruty (dieta Ewy Dąbrowskiej)
- winogrona- choć dość kaloryczne, posiadają właściwości uzdrawiające, istnieja nawet kliniki, w których pacjentow leczy się kuracją winogronową polegająca na jedzeniu przez kilka dni lub tygodni wyłącznie winogron (The Grape Cure- Johanne Brandt),
- owoce, które w angielskiej nazwie posiadają końcówkę "berry" czyli truskawki, jeżyny, jagody, porzeczki
- melony cantaloupe (polecane przez dr N.Perricone ),będące swoistymi cudami natury (podobnie jak natka pietruszki, bogata w żelazo, a jednocześnie witaminę C niezbędną do jego przyswojenia). Cantaloupe są bombami antyoksydantowymi, będąc bogatym źródlem witaminy C a jednoczesnie beta- karotenu.
Jesteśmy tym, co jemy. Jeśli chcemy, aby nasza skóra wyglądała zdrowo i młodo, musimy ograniczyć spożycie cukrów. Jednak nie unikajmy owoców, a ograniczmy spożywanie białego chleba, makaronu, cukru rafinowanego, słodyczy i ciast. Uważajmy również na cukry ukrtyte w produktach!
Ech już wiem skąd te sińce pod oczami:(
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
WWW.KARYN.PL