Jak jeść ziemniaki, aby nie przytyć:
Ja podczas okresów nawet najbardziej ścisłej diety w moim życiu nigdy nie unikałam ziemniaków. Jako jedno z warzyw (będące jednoczesnie węglowodanem) traktowałam je zawsze jako potrzebne, zdrowe i nietuczące pożywienie. Wbrew obiegowym opiniom ziemniaki są niskokaloryczne (80kcal w 100gr), za to zawierają dużo witamin, zwłaszcza witaminę C i beta- karoten, potas, fosfor, błonnik i inne. Jest to jeden z niewielu produktów, oprócz warzyw i owoców, dozwolonych w terapii Gersona.
W moim menu przygotowuję ziemniaki na kilka sposobów. O każdym z nich zamierzam przygotować osobny wpis. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na kotlety ziemniaczane. Ja przygotowuję je według Pięciu Przemian (link), czyli wkładając produkty do garnka w kolejności smaków, ale nie musimy sie sztywno trzymać tej reguły. Są bardzo łatwe do przygotwania, szybkie oraz pyszne.
Składniki (porcja na 3 osoby):
1 kg ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
garść natki pietruszki
przyprawy: kurkuma, majeranek, kminek mielony, pieprz biały, czarny, imbir, sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować i ostudzić.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyzki oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, az się zarumieni.
3. Przestudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę.
4. Do ziemniaków (sł) dodajemy podsmażoną cebulę (sł), 1 czubatą łyżeczkę kminku mielonego (sł), pieprz biały, czarny oraz imbir (o), około 1 łyżeczki soli (sn).
5. Dodajemy garść pokrojonej natki pietruszki (k) oraz sczypte kurkumy (g) i majeranku(g).
6. wszystko dobrze mieszamy i formujemy kotlety.
7. Podsmażamy je na patelni z dwóch stron przez kilka minut.
1. Ziemniaki ugotować i ostudzić.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyzki oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, az się zarumieni.
3. Przestudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę.
4. Do ziemniaków (sł) dodajemy podsmażoną cebulę (sł), 1 czubatą łyżeczkę kminku mielonego (sł), pieprz biały, czarny oraz imbir (o), około 1 łyżeczki soli (sn).
5. Dodajemy garść pokrojonej natki pietruszki (k) oraz sczypte kurkumy (g) i majeranku(g).
6. wszystko dobrze mieszamy i formujemy kotlety.
7. Podsmażamy je na patelni z dwóch stron przez kilka minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz