Translate

2015/11/30


Przygotowane własnoręcznie granola czy musli mogą być zdrowym i pysznym posiłkiem. Te gotowe kupowane w supermarketach pełne są cukru, niezdrowych tłuszczy oraz innych szkodliwych substancji jak polepszacze smaku, barwniki, konserwanty itd. Tymczasem przygotowując je własnoręcznie mamy pełną kontrolę nad składem naszej zbożowej przekąski jak również nad jakością użytych składników. U mnie w domu zajadamy je z jogurtem własnej roboty ale zdarza mi się również przegryzać granolę na sucho - jest pyszna!

Granola
Składniki:
3/4 szkl płynnego prawdziwego miodu
4 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych
2 szkl orzechów (mieszanka dowolnych) i migdałów 
1/3 szkl pestek dyni
1/2 szkl pestek słonecznika
1/3 szkl ziaren sezamu
1/3 szkl siemienia lnianego
kilka łyżek pestek chia
łyżka oleju kokosowego

1. Miód, jeśli jest scukrzony, podgrzewamy w garnku aż osiagnie płynną konsystencję.
2. Orzechy i migdały kroimy lub rozdrabniamy w robocie kuchennym
3. Do miodu wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy dotąd, aż miód oblepi je wszystkie. 
4. Powstałą masę wykładamy na blasze i prażymy w piekarniku (gas mark 4-5) przez około 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu, ponieważ granola ma tendencję do przypalania się po bokach.
5. Zbrązowioną granolę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze do ostygnięcia, po czym przekładamy do naczynia, w którym będziemy ja przechowywać (po wyjęciu z piekarnika granola może Wam się wydawać zbyt miękka, ale własnie tak ma być, po ostygnięciu robi się twardsza i chrupiaca. Uważajcie, aby nie piec jej zbyt długo, bo wtedy robi się twarda jak kamień!)





Musli
Składniki:
2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych
1 szkl płatków żytnich
1 szkl płatków jaglanych
5 lub więcej suszonych śliwek
5 lub więcej suszonych moreli
garść owoców goji
garść rodzynek
pół szklanki płatków kokosowych
garść pestek z dyni i słonecznika

Sposób przygotowania: suszone owoce kroimy, wszystkie składniki mieszamy razem i gotowe!




Smacznego!




Categories: ,

12 komentarzy:

  1. uwielbiam takie granole ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no no, tak myślałam o takich fajnych słojach do ciastek ale widzę że przydały by mi się do czegoś jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo funkcjonalne a do tego dekoracyjne :)

      Usuń
  3. Uwielbiam domowe musli, ale niestety mogę wcinać bez opamiętania, w odróżnieniu od zwykłej owsianki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam i owsiankę i musli, ale tylko na mleku, a to nie jest najlepsze połączenie :)

      Usuń
  4. jakie pyszności! :) wyślij jeden słoiczek! i trochę jogurtu, bo niestety jeszcze nie wypróbowałam, ale Twój przepis mam zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha ha :) Właśnie się zastanwaiłam czy Ci wyszedł :)

      Usuń
  5. Dlaczego wybieram granolę? Bo nienawidzę rodzynek! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ciekawe, ja jako dziecko też nienawidziłam, i wygrzebywałam z sernika, a teraz mi nie przeszkadzają :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja sklepowe też lubię ale nie moge patrzeć na listę składników :)

      Usuń