Translate

2015/03/09


Jak wszystkie sałatki z tuńczykiem, jest przepyszna. Skomponowana zgodnie z Dieta Diamondów, czyli z zachowaniem rozdzielności białek od węglowodanów. Tuńczyk oraz żółtka jajek dostarczają nam witaminy D, odpowiadającej za stan naszych kości. Wygląda reprezentacyjnie i nadaje się na imprezy. Polecam:)

Składniki:
7 jajek
200gr sera żółtego
2 puszki tuńczyka
4 ogórki konserwowe
1 cebula
pieprz, majonez


Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy białka od żółtek.
2. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach
3. Żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach
4. Tuńczyka odcedzamy na sitku i rozdrabniamy widelcem
5. Ser  żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach
6. Cebulę i korniszony kroimy w drobna kostkę.

W przezroczystej misce układamy kolejno:
- białka
- ser żółty
- tuńczyk
- smarujemy delikatnie majonezem (staramy się nie zburzyć konstrukcji, choć nie jest to łatwe zadanie:))
- cebula
- ogórki korniszone
- posypujem y grubo zmielonym czarnym pieprzem
- smarujemy delikatnie majonezem
- żółtka.


Po przygotowaniu najlepiej wstawić ją do lodówki na przynajmniej godzinę. Smacznego:)




Categories: ,

3 komentarze: