Translate

2015/02/07


Odkąd przeszłam na dietę wegańską poznaję nowe smaki i produkty. Jednym z nich jest soczewica- dziwna sprawa, ale nigdy dotąd nie używałam jej w mojej kuchni! Tymczasem w przypadku wegan soczewica to produkt must have: jedno z najlepszych źródeł białka. 

Dziś przygotowałam i chciałam się z Wami podzilić przepisem na pyszny wegański pasztet z soczewicy i pieczarek. Pasztet wyszedł moim zdaniem idealny, jest dietetyczny, bez dodatku bułki tartej, bardzo zdrowy, pyszny w smaku (przypominający pasztet mięsny) oraz o dobrej do krojenia konsystencji (chociaż myślę, że z dodatkiem bułki tartej konsystencja byłaby jeszcze lepsza).


Składniki:
300gr soczewicy zielonej
200gr soczewicy czerwonej
700gr pieczarek
3 cebule
6 łyżek zmielonego siemienia lnianego
przyprawy

Przygotowanie:
1. Soczewice zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny
2. Odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy
3. Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pieczarki i podsmażamy do momentu, az cała woda odparuje
4. Pieczarki z cebulą przekładamy do soczewicy, blendujemy, dodajemy zmielone siemię lniane, przyprawiamy: bazylia, kurkumą, tymiankiem, majerankiem, kminkiem mielonym, pieprzem i solą (lub Waszymi ulubionymi przyprawami)
5. Masę przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.


Smacznego!


1 komentarz: