Translate

2015/02/16


Pyszna, zdrowa alternatywa dla batoników muesli, równiez wspaniały jako deser zamiast tradycyjnego ciasta. U  mnie schodzi od ręki, więc przygotowuję za każdym razem dużą porcje na całą blachę.

Składniki:
ok 600-700gr płatków owsianych
250gr daktyli
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki wiórków kokosowych
ok 300-400gr orzechów (najlepiej włoskich)
pół szklanki ziaren: sezam, zmielone siemię lniane, słonecznik, dynia
2-3 czubate łyżki masła orzechowego
mleko roslinne
czekolada gorzka na polewę


Przygotowanie:
1. W dużej misce lub garnku umieszczamy płatki owsiane, wiórki kokosowe i ziarna


2. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do suchych składników


3. Daktyle zalewamy ciepą wodą i odstawiamy na 10 minut
4. Następnie daktyle odcedzamy, umieszczamy w pojemniku blendera, zalewamy szklanką mleka roślinnego (jakiegokolwiek, próbowałam już wszystkich, włącznie z czekoladowym i rodzaj mleka nie wpływa na smak końcowy), miksujemy


5. Powstałą masę wlewamy do naszych suchych skłądników i mieszamy
6. Orzechy rozdrabniamy przy pomocy choppera, blendera lub tłuczka ale tylko przez chwilę- chodzi o to, aby uzyskać drobne kawałki ale nie miazgę i wsypujemy do naszej masy (najbardziej polecam orzechy włoskie, ja dziś użyłam mieszanki ale z włoskimi smakuje lepiej!)


6. Dodajemy kilka łyżęk masła orzechowego (oraz opcjonalnie syrop klonowy, jesli chcemy aby było bardziej słodkie).
7. Wszystko wyrabiamy najlepiej ręką, jeżeli ciasto jest zbyt suche dodajemy jeszcze trochę mleka roslinnego.

8. Masę równomiernie rozkładamy (najlepiej ręką) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia


9. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.


10. W garnuszku rozpuszczamy gorzką czekoladę z kilkoma łyżkami mleka roslinnego i polewamy naszego flapjacka.

Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego:)





1 komentarz: