Zamiast tradycyjnego smażenia omletów jajecznych na patelni, czasem przygotowuję mufinki. Bogate w proteiny, zdrowe zwierzęce tłuszcze oraz lecytynę zawartą w jajkach, a do tego kolorowe i cieszące oko, świetnie nadaja się jako przystawka dla gości lub pełnowartościowy posiłek podany na przykład z zielona sałatą. Dodatek sera feta nadaje im kremowości, czerwona papryka słodkości, a zielona pietruszka koloru. Są pyszne, dietetyczne (prawidłowo połączone według diety Diamondów) a przygotowanie masy zajmuje dosłownie dwie minuty.
Składniki (na około 10 mufinek):
1 czerwona papryka drobno pokrojona
garść pokrojonej natki pietruszki
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy widelcem aż do powstania kremowej, lekko spienionej masy.
Foremki na mufinki smarujemy tłuszczem (np masłem lub olejem kokosowym) i napełniamy do 2/3 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Smacznego :)
Ale super pomysł! Po tytule posta nie zgadłam co będzie dalej, myślałam raczej o babeczkach z wytrawnym nadzieniem.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, z pewnością skorzystam!!! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy omlet! Jeszcze takiego nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńA ja myślałam, że wszyscy to znają :)
UsuńMuszę takie zrobić bo bardzo smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuńmniam, ale pomysł genialny
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńBardzo ciekawy i smakowity przepis. Fajne połączenia i kuszące aromaty :) pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, http://makrouszkodzenia.blogspot.com
Dziekuję i pozdrawiam również:)
UsuńLubię na wytrawnie :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńsmakowitości <3
OdpowiedzUsuńdzieki! <3
UsuńWyglądają smakowicie. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają przeypsznie! Muszę kupić jajka i wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń