Kawa jest dla mnie jedną z największych przyjemności w życiu. Uwielbiam ją na wszystkie sposoby, zarówno gorącą, jak i zimną.
Przepisów na kawę mrożoną jest wiele, oto kilka przykładowych:
Jednym ze sposobów jest zaparzenie mocnego espresso, a nastepnie ostudzenie go i wówczas zalewamy nim kostki lodu, na końcu dolewając śmietankę lub mleko. Wadą takiego sposobu jest to, że musimy odczekać kilka godzin aż kawa ostygnie, poza tym taka ostudzona a potem zmieszana z kostkami lodu kawa wyraźnie traci na mocy i aromacie.
Lepszym sposobem, jesli chodzi o walory smakowe jest zaparzenie kawy na zimno. W pojemniku umieszczamy sypaną kawę, zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Nastepnie roztwór przecedzamy przez gazę a otrzymanym koncentratem zalewamy kostki lodu, na końcu jak zawsze dodając mleko oraz, jesli lubimy kawę słodką, cukier czy syrop do kawy.
Jeszcze innym sposobem jest zalanie kawy rozpuszczalnej niewielka ilością zimnej wody, następnie uzupełniamy szklankę do pełna mlekiem i dodajemy kostki lodu, ale kawa według tego przepisu wychodzi taka sobie.
Mój ulubiony przepis
Jeżeli nie chcecie czekać od kilku do kilkunastu godzin na kawę mrożoną, a przy okazji zależy Wam na wspaniałym smaku, wypróbujcie poniższy przepis. Jest banalnie prosty a kawa moim zdaniem nie ma sobie równych:)
Składniki (na 2 szklanki napoju):
500 ml zimnego mleka
10 lub więcej kostek lodu
10 lub więcej kostek lodu
2 łyżeczki kawy rozpuszczanej
2 łyżki skondensowanego mleka słodzonego (można więcej lub mniej, w zależności od tego, jak słodka ma być kawa)
Chyba najbardziej odpowiada mi Twoja wersja kawy, lub ta z espresso :) Z zalewaniem kawy zimną wodą się jeszcze nie spotkałam :0 jak to cały czas dowiadujemy się czegoś nowego :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że pogoda się poprawi i będą wreszcie piękne, ciepłe letnie dni i taka mrożona kawka, będzie na porządku dziennym :D
Pozdrawiam ciepło, Agness :)
Dziekuję i pozdrawiam również:)
UsuńWygląda pysznie w sam raz na gorące dni:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziekuję i również serdecznie pozdrawiam:))
UsuńOoo jakie to łatwe. Muszę spróbować. Kiedyś nie piłam kawy. Teraz już tak, choć zawsze z mlekiem.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, miłego weekendu. :)
Dziękuję i nawzajem:)
Usuńfajny przepis na mrożoną kawkę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńRobię taką samą kawę ale dodaję jeszcze do tej mieszanki cukier:-)Jest perfekcyjna na te upały :-)
OdpowiedzUsuńTo chyba lubisz bardzo słodką, bo w mleczku skondensowanym jest już sporo cukru:)
UsuńRobię tak samo, ale bez słodkiego mleka:)
OdpowiedzUsuńAle właśnie to słodkie mleko robi tu całą robotę:)
UsuńJestem mega kawoszem, więc muszę skorzystać z przepisu bo się uduszę ;)))
OdpowiedzUsuńUpałów na ja na lekarstwo, ale co tam... :)
A ja myslałam, że są w Polsce upały ale może to zależy, w którym miejscu... Codziennie z ciekawości sprawdzam prognozę w Polsce i przeważnie jest ok 10 stopni więcej niż w UK (np dzisiaj u mnie 18 stopni a we Wrocławiu 30:)
UsuńUwielbiam kawę mrożoną ale tą na lodach śmietankowych :)
OdpowiedzUsuńA takiej chyba nigdy nie próbowałam, tzn używałam tylko lodów do dekoracji:)
UsuńRobię podobnie, teraz oczywiście staram się unikać picia kawy bo niestety nie bardzo mogę z przyczyn zdrowotnych.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja... :(
UsuńZapisane. Przyda sie jak przyjdą gorące dni. Tylko kiedy... :-)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę affogato - często zalewam większą ilością espresso i ja lody się rozpuszczą, to niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńTego nie znałam, na pewno spróbuję! :)
UsuńUwielbiam mrożoną kawę :-)
OdpowiedzUsuńMmmmm.... muszę sobie zrobić taką kawkę :)!!
OdpowiedzUsuńPrzyznać głupio ale chyba nigdy nie piłam mrożonej kawy:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
WWW.KARYN.PL
Przy dzisiejszej pogodzie 20 stopni w Listopadzie. Chyba w końcu wypróbuje ten przepis. Będzie to dobra odskocznia od gorącej kawy ;)
OdpowiedzUsuń