Translate

2017/07/07


Kawa jest dla mnie jedną z największych przyjemności w życiu. Uwielbiam ją na wszystkie sposoby, zarówno gorącą, jak i zimną.

Przepisów na kawę mrożoną jest wiele, oto kilka przykładowych:

Jednym ze sposobów jest zaparzenie mocnego espresso, a nastepnie ostudzenie go i wówczas zalewamy nim kostki lodu, na końcu dolewając śmietankę lub mleko. Wadą takiego sposobu jest to, że musimy odczekać kilka godzin aż kawa ostygnie, poza tym taka ostudzona a potem zmieszana z kostkami lodu kawa wyraźnie traci na mocy i aromacie.

Lepszym sposobem, jesli chodzi o walory smakowe jest zaparzenie kawy na zimno. W pojemniku umieszczamy sypaną kawę, zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Nastepnie roztwór przecedzamy przez gazę a otrzymanym koncentratem zalewamy kostki lodu, na końcu jak zawsze dodając mleko oraz, jesli lubimy kawę słodką, cukier czy syrop do kawy.

Jeszcze innym sposobem jest zalanie kawy rozpuszczalnej niewielka ilością zimnej wody, następnie uzupełniamy szklankę do pełna mlekiem i dodajemy kostki lodu, ale kawa według tego przepisu wychodzi taka sobie.

Mój ulubiony przepis 

Jeżeli nie chcecie czekać od kilku do kilkunastu godzin na kawę mrożoną, a przy okazji zależy Wam na wspaniałym smaku, wypróbujcie poniższy przepis. Jest banalnie prosty a kawa moim zdaniem nie ma sobie równych:)


Składniki (na 2 szklanki napoju):
500 ml zimnego mleka
10 lub więcej kostek lodu
2 łyżeczki kawy rozpuszczanej
2 łyżki skondensowanego mleka słodzonego (można więcej lub mniej, w zależności od tego, jak słodka ma być kawa)

Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w blenderze posiadającym funkcję kruszenia lodu, blendujemy około 15 sekund i otrzymujemy niebo w gębie:)


Pozdrawiam:)



Categories: ,

25 komentarzy:

  1. Chyba najbardziej odpowiada mi Twoja wersja kawy, lub ta z espresso :) Z zalewaniem kawy zimną wodą się jeszcze nie spotkałam :0 jak to cały czas dowiadujemy się czegoś nowego :D
    Mam nadzieję, że pogoda się poprawi i będą wreszcie piękne, ciepłe letnie dni i taka mrożona kawka, będzie na porządku dziennym :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie w sam raz na gorące dni:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję i również serdecznie pozdrawiam:))

      Usuń
  3. Ooo jakie to łatwe. Muszę spróbować. Kiedyś nie piłam kawy. Teraz już tak, choć zawsze z mlekiem.:)

    Pozdrawiam, miłego weekendu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis na mrożoną kawkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię taką samą kawę ale dodaję jeszcze do tej mieszanki cukier:-)Jest perfekcyjna na te upały :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba lubisz bardzo słodką, bo w mleczku skondensowanym jest już sporo cukru:)

      Usuń
  6. Robię tak samo, ale bez słodkiego mleka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale właśnie to słodkie mleko robi tu całą robotę:)

      Usuń
  7. Jestem mega kawoszem, więc muszę skorzystać z przepisu bo się uduszę ;)))
    Upałów na ja na lekarstwo, ale co tam... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja myslałam, że są w Polsce upały ale może to zależy, w którym miejscu... Codziennie z ciekawości sprawdzam prognozę w Polsce i przeważnie jest ok 10 stopni więcej niż w UK (np dzisiaj u mnie 18 stopni a we Wrocławiu 30:)

      Usuń
  8. Uwielbiam kawę mrożoną ale tą na lodach śmietankowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A takiej chyba nigdy nie próbowałam, tzn używałam tylko lodów do dekoracji:)

      Usuń
  9. Robię podobnie, teraz oczywiście staram się unikać picia kawy bo niestety nie bardzo mogę z przyczyn zdrowotnych.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisane. Przyda sie jak przyjdą gorące dni. Tylko kiedy... :-)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kawę affogato - często zalewam większą ilością espresso i ja lody się rozpuszczą, to niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam mrożoną kawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmmm.... muszę sobie zrobić taką kawkę :)!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyznać głupio ale chyba nigdy nie piłam mrożonej kawy:)

    Buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  15. Przy dzisiejszej pogodzie 20 stopni w Listopadzie. Chyba w końcu wypróbuje ten przepis. Będzie to dobra odskocznia od gorącej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń