Translate

2015/06/02


Moje pierwsze spotkanie z cottage pie miało miejsce około trzech lat temu podczas wizyty u pewnej angielskiej znajomej. Danie dosłownie rozpływało sie w ustach i natychmiast poprosiłam ja o przepis. Do tamtej pory byłam przekonana, że angielska kuchnia jest okropna, a właściwie to Anglicy nie maja żadnej kuchni, a tylko jedza gotowe dania z supermarketów. Wybaczcie mi jaką byłam ignorantką. Oczywiście nie jest to prawda i, podobnie jak kuchnia polska, rónież angielska posiada wiele ciekawych i pysznych propozycji. Jedną z nich jest właśnie cottage pie.

Danie to jest niby niewyszukane, złożone głównie z mięsa i ziemniaków, jednak przygotowane jest w sposób, którego nie znałam wczesniej. Tradycyjny angielski cottage pie jest to coś z rodzaju zapiekanki złożonej z mięsa mielonego wołowego i ziemniaków puree, pokrytych warstwą zapieczonego sera zółtego.

Przygotowanie cottage pie jest bardzo proste, co zaraz zobaczycie. Danie jest przepyszne i bardzo reprezentacyjne, przygotowuje je często, gdy spodziewam się gości lub zamrażam je i mam gotowe na wypadek niespodziewanych wizyt.

Składniki:
500gr mięsa mielonego wołowego
3 kostki wołowe
2 marchewki
2 cebule
800gr ziemniaków
200 gr sera żółtego


Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a nastepnie ubijamy z dodatkiem masła i mleka aż do uzyskania gładkiego puree.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i marchewkę, podsmażamy ok. 5 min, dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy przez ok 10 min do czasu, aż mięso zbrązowieje. Wówczas dodajemy rozkruszone kostki wołowe, pieprz i sól (sól dodajemy ostroznie, uważając, aby nie przesolić, ponieważ już kostki rosołowe były słone) i zalewamy wszystko ok 2 szklankami wody . W tym momencie uzyskujemy słynny angielski sos gravy, powstały z duszonego mięsa mielonego, wzbogacony kostką wołową. Potrawę dusimy pod przykryciem ok 30min. Zaglądamy od czasu do czasu, aby sie nie przypaliła. Jeżeli pod koniec duszenia pozostało jeszcze sporo sosu, usuwamy pokrywkę i redukujemy go prawie do zera.
3. W naczyniu lub naczyniach żaroodpornych (ja używam małych "jednoosobowych" naczyń żaroodopornych) układamy warstwy: mięso, ziemniaki, starty ser.
4. Zapiekamy w piekarniku przez 25min w tempeaturze 180st. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy 5-10 min przed podaniem.












Ja podaje danie dokładnie w taki sam sposób, jak zostałam nauczona, czyli na dużym talerzu stawiam naczynie żaroodporne z cottage pie, a obok podaje marchewkę z groszkiem. Danie jest niesamowite w smaku i przepieknie pachnie, po odkrojeniu pierwszego kęsa czuć unoszący się wspaniały aromat gravy.

Smacznego!




Categories: ,

9 komentarzy:

  1. uwielbiam takie jedzenie! właśnie zamiast jakiś pitu pitu ja wolę mięcho :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Pradwa? Niby banalne: mięso + ziemniaki ale w upełnie innym wydaniu:)

      Usuń
  3. Wygląda naprawdę smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :D bardzo lubię podobne potrawy szykować na zimowe obiady :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, ale nie znałam tego dania.

    OdpowiedzUsuń