Translate

2014/10/22

W związku ze zbliżającym się Halloween w UK trwa sezon dyniowy. Korzystając z okazji, zapraszam Was dziś na pyszną zupę dyniową.


Składniki (porcja na duży garnek):

nieduża dynia (po obraniu i wydrążeniu ok 1-1,5kg)
3 marchewki
2 pietruszki
3 pory
6 ząbkow czosnku
sok z cytryny
przyprawy (kurkuma, tymianek, kminek, imbir, pieprz, chili, sól, vegeta)

Przygotowanie:

1. Na głębokim oleju smażymy pokrojoną w kostkę dynię.
2. W garnku gotujemy około 3 litrów wody (g), dodajemy 1 łyżeczkę tymianku (g).
Następnie dodajemy:
3. Przepołowione marcheki (sł) i pietruszki (sł),1 łyżeczkę kminku (sł).
4. Pokrojone na duże części pory (o), przecisnięty przez praskę czosnek (o), 1/2 łyżeczki imbiru (o), 1/2 łyżeczki chili (o), 1/2 łyżeczki pieprzu (o).
5. 1/2 łyżeczki vegety (sn), około 2 łyżeczki soli (sn).
6. 1 łyżkę soku z cytryny (k).
7. 1 łyżeczkę kurkumy.
8. Podsmażoną i odsączona dynię (sł).
9. Gotujemy do miękkości (okolo 30-40 minut). Zupę miksujemy.
10. Doprawiamy pieprzem i solą. W razie potrzeby dodajemy wrzątku.

Możemy już na talerzu dodać łyżkę śmietany. Zupa jest bardzo zdrowa.




Categories: ,

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię dynie i wiem ,że szybko się rozgotowuje ,więc nie rozumie po co ją podsmażać w głębokim tłuszczu i ta vegeta? kolor swój ma dynia i kurkuma.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis pochodzi z ksiazki Anny Ciesielskiej i tak bylo w oryginale,ale dzisiaj faktycznie juz bym tak nie zrobila, unikam smazenia a juz na glebokim tluszczu w szczegolnosci. Podobnie jak unikam vegety, nawet tej z serii Natura. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń