Translate

2014/10/09


Jak jeść ziemniaki, aby nie przytyć:

Ziemniaki to bardzo zdrowe węglowodany. Powszechnie uważa się, że ziemniaki tuczą. Nic bardziej błędnego. Tuczą tylko wtedy, gdy je nieprawidłowo zestawimy, np. z białkiem. Tradycyjny polski obiad czyli ziemniaki plus kotlety faktycznie nie sprzyja szczupłej sylwetce. Cały sekret spożywania ziemniaków (oraz wielu innych produktów żywnościowych uchodzących za tuczące) tkwi w prawidłowym ich połączeniu. Demis Roussos w swojej książce "Problemy nadwagi", o której wspominałam (tutaj) mówi, że możemy zjeść kostkę masła i nie przytyjemy, jeżeli prawidłowo ją zestawimy. O diecie rozdzielnej pisałam też tutaj.

Ja podczas okresów nawet najbardziej ścisłej diety w moim życiu nigdy nie unikałam ziemniaków. Jako jedno z warzyw (będące jednoczesnie węglowodanem) traktowałam je zawsze jako potrzebne, zdrowe i nietuczące pożywienie. Wbrew obiegowym opiniom ziemniaki są niskokaloryczne (80kcal w 100gr), za to zawierają dużo witamin, zwłaszcza witaminę C i beta- karoten, potas, fosfor, błonnik i inne. Jest to jeden z niewielu produktów, oprócz warzyw i owoców, dozwolonych w terapii Gersona.

W moim menu przygotowuję ziemniaki na kilka sposobów. O każdym z nich zamierzam przygotować osobny wpis. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na kotlety ziemniaczane. Ja przygotowuję je według Pięciu Przemian (link), czyli wkładając produkty do garnka w kolejności smaków, ale nie musimy sie sztywno trzymać tej reguły. Są bardzo łatwe do przygotwania, szybkie oraz pyszne.


Składniki (porcja na 3 osoby):
1 kg ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
garść natki pietruszki
przyprawy: kurkuma, majeranek, kminek mielony, pieprz biały, czarny, imbir, sól

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotować i ostudzić.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyzki oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, az się zarumieni.
3. Przestudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę.
4. Do ziemniaków (sł) dodajemy podsmażoną cebulę (sł), 1 czubatą łyżeczkę kminku mielonego (sł), pieprz biały, czarny oraz imbir (o), około 1 łyżeczki soli (sn).
5. Dodajemy garść pokrojonej natki pietruszki (k) oraz sczypte kurkumy (g) i majeranku(g).
6. wszystko dobrze mieszamy i formujemy kotlety.
7. Podsmażamy je na patelni z dwóch stron przez kilka minut.



Kotlety są naprawdę przepyszne. Pierwsze skrzypce gra w nich kminek mielony, dlatego nie zapomnijcie go dodać!

Podajemy je z sałatkami warzywnymi lub z jogurtem naturalnym z czosnkiem. 
Smacznego:)




Categories: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz