Translate

2014/10/03

kasza jaglana


Dlaczego warto jeść kaszę jaglana

Każdy produkt żywnościowy posiada swój odczyn ph.  Posiadają go również nasze narządy wewnętrzne i nasza krew. Ph krwi powinno wynosić około 7,36 czyli być lekko zasadowe. Niestety większość z nas z powodu niezdrowej diety posiada zakwaszony organizm. Aby przywrócić równowagę naszemu organizmowi powinniśmy wybierać te produkty, które posiadają właściwości odkwaszajace. Jednym z nich jest kasza jaglana.

Kasza jaglana (proso) uznawana jest obok kaszy gryczanej za jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych. Posiada wiele cennych właściwości. Jest nim przede wszystkim odczyn alkalizujący kaszy, który neutralizuje kwasy żołądkowe oraz pomaga przywrócić równowage kwasowo- zasadową organizmu. Posiada właściwości antywirusowe, pomaga przy przeziębieniach. Zawiera krzemionkę mającą leczniczy wpływ na nasze stawy, wplywa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Jest rozgrzewająca, szczególnie wskazana dla osób, które często marzną. Nie uczula, wskazana dla osób z alergiami. Nie posiada glutenu. Pomaga przy oczyszczaniu organizmu. Posiada wysoką wartość energetyczną 320 kcal/100gr.

kasza jaglana

Jak przygotować kaszę jaglaną

1. Do garnka wkładamy kaszę jaglaną i prażymy ją az do momentu, gdy zacznie pachnieć (ok 5 min) uważając, aby się nie przypaliła (według medycyny chińskiej surowa kasza należy do elementu Ziemi czyli smaku słodkiego, a po uprażeniu przechodzi do elementu Ognia - jest to smak gorzki).
2. Uprażoną kaszę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odcedzamy.
3. Ponownie zalewamy kaszę wrzątkiem w ilości odpowiadającej podwójnej ilości surowej kaszy (czyli np 1 szklanka kaszy, 2 szkl wrzątku).
4. Gotujemy pod przykryciem do momentu wchłonięcia przez kaszę wody, około 10 minut.
5. Kaszę przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Tak przygotowana kasza jest sypka, doskonała do sałatek na zimno lub ciepło.

kasza jaglana



Categories: , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz