Translate

2014/12/22


Pasztety to moja miłość, jednak nie mam odwagi jeść tych sklepowych:) Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na naprawdę przepyszny pasztet, do tego zgodny z dietą diamondów, czyli można powiedzieć, że dietetyczny.

Przygotowuje go według pięciu przemian (link)

Składniki (ilości mięsa są nie muszą być dokładnie takie jak w przepisie):
500gr mięsa wołowego
500gr mięsa wieprzowego
500gr surowego boczku
500gr watróbki drobiowej
500gr wątróbki wieprzowej
3-4 cebule
2 marchewki
3-4 jajka (w zależności od ilości mięsa)
przyprawy

Przygotowanie:
1. Do garnka z gotująca się wodą (g) oraz 1 łyżeczka tymianku (g) dodajemy:
2. ok 500gr mięsa wołowego bez kości oraz łyżeczkę kminku mielonego (sł),
3. 3- 4 cebule, łyżeczkę imbiru, 5 ziaren ziela ang (o),
4. ok 500gr wieprzowiny bez kości oraz 500gr surowego boczku (sn)
5, Gotujemy na małym ogni ok 2,5-3h a następnie dodajemy:
6. 500gr wątróbki drobiowej oraz 500gr wątróbki wieprzowej (sn),
7. łyżeczkę bazylii (k)
8. 1/2 łyżeczki kurkumy i 1 łyżeczkę majeranku (g)
9. 2 marchewki (sł)
10. Gotujemy to wszystko jeszcze przez ok godzinę
11. Następnie mięso studzimy a w rosole namaczamy 1-2 czerstwe bułki i mielimy wszystko dwukrotnie.
12. Do zmielonej masy dodajemy 3-4 żółtka oraz piane z białek (sł)
13. Mieszajac dodajemy 1 łyżeczkę imbiru, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne oraz sporo pieprzu czarnego (potrawa powinna byc pikantna)
14. Dodajemy łyżeczkę vegety oraz sól do smaku, dokładnie mieszamy.







Piec w formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180st przez około 2 godziny,

Wydaję sie może, że przepis jest skomplikowany, jednak tak naprawde jest bardzo prosty, a pasztet lepszy od najlepszego ze sklepu.

Serdecznie polecam:)


Categories: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz