Translate

2015/07/19



Moja pierwsza w życiu galareta wieprzowa bez dodatku żelatyny. Jest naprawdę pyszna a danie wygląda bardzo reprezentacyjnie:) Podaję ją skropioną octem jabłkowym.

Składniki:
2 nóżki wieprzowe
1 golonka
3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
3 ząbki czosnku
przyprawy
jajka na twardo i groszek do dekoracji

Przygotowanie:
1. Nóżki, golonkę oraz włoszczyznę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą
2. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy
3. Gotujemy do miękkości mięsa,około 3 godziny (w międzyczasie po ok 40 minutach usuwamy warzywa)
4. Po tym czasie mięso wyciągamy a wywar przecedzamy przez sito
5. Z mięsa usuwamy dokładnie dokładnie wszystkie kości. Kroimy je wraz ze skórami na małe kawałeczki i wrzucamy ponownie do wywaru
6. Wywar doprawiamy pieprzem, solą, vegetą, opcjonalnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze przez ok 20 minut
7, Gorący wlewamy do salaterek, dekorując groszkiem, jajkiem i warzywami.




Jajka powinny być pod groszkiem, bo ich nie widać w końcowej formie:)



Smacznego:)







Categories: ,

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie, galaretka to z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, bardzo lubię, ale teraz nie mam dużego garnka, to niestety nie zrobię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie w mniejszym też można, tylko trzeba by poprosić rzeźnika o przecięcie nogi na pół :)

      Usuń
    2. o! dzięki za pomysł :) teraz muszę tylko znaleźć dobry sklep mięsny w swoich okolicach

      Usuń
  4. Zimne nóżki pychota, najlepsze robi babcia.

    OdpowiedzUsuń