Translate

2014/07/14

Dr Johanna Budwig (1905-2003) była slynna niemiecką chemiczką, nominowaną kilkakrotnie do Nagrody Nobla za odkrycia w badaniach nad tłuszczami. Stworzyła dietę znaną jako Dieta Budwigowa. Jest to dieta głownie przeciwnowotworowa ale rownież skuteczna w chorobach serca, układu pokarmnowego, dermatologicznych i innych.

Podstawowe produkty polecane przez dr Budwig to:

  • olej lniany
  • ser biały odtluszczony
  • siemie lniane (mielone bezpośrednio przed użyciem)
  • sok z kiszonej kapusty
  • olej kokosowy
  • sok z marchwii
  • płatki owsiane
  • kasza jaglana i gryczana
  • surowe i suszone owoce
  • surowe i gotowane warzywa
  • świeże i suszone zioła

Glównym i najbardziej znanym składnikiem diety dr Budwig jest pasta dr Budwig przyrządzana z oleju lnianego, o wysokiej zawartości tluszczów omega 3, oraz twarogu i mleka lub jogurtu, które to produkty bogate w L-cysteninę, w połączeniu z olejem, ulatwiają jego przyswajanie.

Do przygotowania pasty potrzebujemy:

- 125 gr odtłuszczonego twarogu
- 2-3 lyżki oleju lnianego
- kilka łyżek jogurtu lub mleka w zależności od tego, jak gęstą pastę chcemy uzyskać
- dodatki takie jak: czosnek, ziola, lub orzechy, owoce, miód


Ja przygotuję przeważnie podwójną porcję, ponieważ w UK najlatwiej dostać ser biały w opakowaniach 250gr.

Pastę przygotowujemy w następujący sposób: do wysokiego pojemnika wlewamy olej lniany i mleko lub jogurt, wsypujemy dodatki na słodko lub ostro-ziołowo, a następnie dodajemy część sera białego, miksujemy, po czym znów dodajemy kolejną porcję sera i znow miksujemy, aż do wykorzystania całej porcji sera.


Pasta powinna być bez grudek o konsystencji serka homogenizowanego.

















Gotową pastę ja przechowuję w lodówce do 3 dni, używam ją albo jako samodzielny posiłek (choć trudno się najeść kilkoma łyżkami serka), albo jako dodatku do nabialowego posiłku, takiego jak jogurt naturalny z musli, lub serek wiejski. Można ja też dodawać do sałatek warzywnych lub owocowych.

Osobiście nie lubię smaku oleju lnianego, z dziwnym jakby orzechowym posmakiem, dlatego prawie zawsze do wersji podstawowej, która przedstawiłam powyżej, dodaje kilka ząbkow czosnku, miksuję wszystko razem i otrzymuję pyszny czosnkowy twarożek.


Categories: , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz