Translate

2014/08/07

Malo kto lubi zielone warzywa. Ale jeżeli chcemy być zdrowi i mieć szczupłą sylwetkę, to one powinny królować na naszym stole, ponieważ są najbardziej wartościowe ze wszystkich warzyw. Kolor zielony oznacza obecność chlorofilu, zielonego barwnika, który pomaga oczyścić organizm, ma działanie antynowotworowe oraz wpływa na skład naszej krwi (dlatego sok z pokrzywy zaleca się w leczeniu anemii).
Zielone warzywa zawierają ponadto wiele innych witamin i mikroelementów jak: kwas foliowy, witamine C, z grupy B, żelazo, wapń, magenz, potas,beta-karoten i inne.

Najbardziej warte uwagi wśród zielonych warzyw są:

  • natka pietruszki- wskazana w leczeniu anemii, ze względu na wysoką zawartość żelaza oraz równocześnie witaminy C, która jest niezbędna w procesie wchłaniania żelaza,
  • szpinak- również wysoka zawartość żelaza oraz witaminy C 
  • brokuły- dzialanie antynowotworowe, kolejne cenne żródło witaminy C, 200gr tego warzywa pokrywa całkowite dzienne zapotrzebowanie na ta witaminę,
  • papryka
  • kapusta
  • sałata
  • jarmuż
  • awokado- kwas oleinowy, potas, przeciwutleniacze.

Wszystkie warzywa sa niskolaryczne oraz zawierają duzo błonnika, dlatego są polecane szczególnie osobom dbającym o linię.
Ze względu na wspomniane wyżej własciwości zielonych warzyw, zielone koktajle to witaminowy zastrzyk energii.

Zielony koktajl z diety strukturalnej według dra Bardanyna ma na celu poprawę przemiany materii a co za tym idzie przyspieszenie odchudzania.


Do jego przygotowania potrzebujemy:

200 ml jogurtu naturalnego lub kefir
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka otrąb owsianych


Sposób przygotowania: awokado wydrążyć łyżeczką, wraz z pozostałymi składnikami umieścic w blenderze, zmielić.


Categories: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz