Translate

2014/11/08


Nadeszła jesień. Jest to czas przygotowania naszego organizmu do zimnych miesięcy zimowych. Czas gromadzenia energii i ciepła oraz zadbania o jego odporność.W tym czasie powinmniśmy zwiększyć ilość spożywanych pożywnych, rozgrzewających zup oraz generalnie ciepłych gotowanych posiłków a ograniczyć ilość surowych. Zwłaszcza surowe owoce według teroii Pięciu Przemian mają właściwości wychładzające i zakwaszające organizm (ja nie rezygnuję w nich jednak całkowicie i zgodnie z Dieta Diamondów codziennie do południa spożywam tylko świeże owoce i soki).

Dziś mam dla Was propozycję na wspaniałą, zdrową i bardzo prostą w przygotowaniu zupę z porów i ziemniaków (znana angielska leek and potato soup). Do jej przygotowania potrzebujemy właściwie tylko dwóch składników: porów i ziemniaków (plus oczywiście przyprawy i opcjonalnie natka pietruszki). 

Osobiście uwielbiam ta zupę, pojawia ona na moim stole przynajmniej kilka razy w miesiącu, podaję ją także często gościom, ponieważ uważam, że jest wykwintna :)


Składniki:
800gr-1 kg ziemniaków
500-600gr porów
przyprawy: bazylia, tymianek, kurkuma, kminek mielony, imbir, pieprz cayenne, sól, vegeta
sok z cytryny
natka pietruszki

Przygotowanie:
1. W garnku zagotowujemy 2-3l wody, dodajemy:
2. Szczyptę tymianku (g) i kurkumy (g)
3. Szczyptę kminku mielonego (sł)
4. Pokrojone w grubą kostkę ziemniaki (sł)
5. Podmażone na maśle pory (o)
6. Szczyptę imbiru (o) i pieprzu cayenne (o)
7. Sól i vegetę do smaku (sn)
8. Gotujemy do miękkości (około pół godziny), po czym miksujemy i dodajemy:
9. Szczyptę bazylii (k), łyżkę soku z cytryny (k) i garść natki pietruszki (k)
10. Wrzątek (g) do uzupełnienia ilości zupy
11. Odrobinę masła (sł)
12. Doprawiamy pieprzem i solą. 

Zupę podajemy czystą lub z grzankami.




Jest naprawdę przepyszna i idealna na jesienne wieczory, serdecznie polecam:)






Categories: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz