Translate

2014/11/06



Dziś chciałam Wam polecić jedno z najlepszych ciast, jakie znam. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, szybkie i tanie.

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
4 jajka
3/4 szklanki cukru (lub trochę mniej, jeśli wolimy mniej słodkie)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wrzątku

Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek
2. Ubijamy je ze szczypta soli na sztywną pianę
3. W drugim garnku ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy kakao, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wrzątek. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy (zanim dodamy wrzątek, możemy mieć wrażenie, że ciasto się zważyło- jest to normalne, po dodaniu wrzątku otrzymamy prawidłową konsystencję)
4. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. 
5. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy ok pół godziny w temperaturze 170 stopni.






Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy masę kokosową.

Potrzebujemy do niej:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
250 gr wiórków kokosowych
200gr masła
1/2 budyniu śmietankowego lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
1. Z pół litra mleka odlewamy 1/3 szklanki i mieszamy z budyniem (lub mąką ziemniaczaną)
2. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym
3. Dodajemy wiórki kokosowe, i mieszając gotujemy około 15 minut
4. Dodajemy masło, mieszamy chwilę, aż się rozpuści
5. Wlewamy rozpuszczony budyń.
6. Gotujemy ok 3 minut i studzimy masę.



Wystudzoną masę wykładamy na ostudzone ciasto (ja nigdy nie czekam aż ani ciasto ani masa będą calkiem zimne, zawsze wykladam ciepłą masę na jeszcze ciepłe ciasto i polewam ciepłą polewą:) Następnie od razu ciepłe jem, bo nie moge wytrzymać:))


Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy czekoladowej.

Polewa czekoladowa:
1 czekolada do pieczenia gorzka
1 czekolada do pieczenia mleczna
125 gr masła

Przygotowanie:
Wszystko razem rozpuszczamy w rondelku, studzimy i wylewamy na ciasto. 


Ciasto jest gotowe, smacznego:)





Categories: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz