Translate

2015/07/15


Rolada z boczku to bardzo proste i pewno wiekszości z Was dobrze znane danie. Mi kojarzy sie ze świętami w domu rodzinnym:) Przepis, według której ją przyrządzam, jest bardzo prosty a rolada wysmienita:) Zapach roznoszący się po domu podczas jej pieczenia jest obłędny :)

Do przygotowania rolady z boczku potrzebujemy:

płat surowego boczku ok 1,5- 2kg
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona

Z platu boczku odcinamy skórę i ewentualnie żeberka (jesli są). Oby dwie strony solimy. Następnie stronę, która będzie w środku rolady nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy dość grubo pieprzem, papryką i majerankiem. Roladę zwijamy za pomoca sznurka i odstawiamy do lodówki na 24h. Pieczemy pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 2h.












Categories: ,

2 komentarze: