Translate

2015/01/10


Dziś przedstawiam Wam przepis na tradycyjną potrawę wielkopolską i śląską: modrą kapustę. W Poznańskiem przygotowuje się ja z dodatkiem jabłek, natomiast na Śląsku z boczkiem. Nie pochodzę z żadnego z tych regionów i przyznam się, że dziś przygotowywałam tę potrawę po raz pierwszy- wyszła tak pyszna, że nie mogłam się najeść!

Danie jest dietetyczne (boczek, pomimo pejoratywnego wydźwięku, w prawidłowo skomponowanym posiłku wcale nie tuczy!), zdrowe i bardzo smaczne.


Składniki:
1 mała czerwona kapusta
1 cebula
ok 150gr boczku
ocet, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
1. Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie pod przykryciem ok. 1/2h
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy
3. Do zarumienionego boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podmażamy
4. Dodajemy odcedzoną kapustę, mieszamy
5. Doprawiamy cukrem, solą i octem, mieszamy i wszystko razem podsmażamy ok 5 minut.







Jeżeli chcemy, aby danie było zgodne z dietą rozdzielną (Diamondów), modrą kapustę podajemy z jakimkolwiek daniem mięsnym.

Smacznego!



Categories: ,

2 komentarze:

  1. Bardziej przemawia do mnie ślonsko kiszono kapusta, czyli naturalny probiotyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj i dziękuję za komentarz! Nigdy nie słyszałam o śląsko kiszono kapuście! Wygooglowałam ale nie jestem pewna, który to przepis, z zasmażką, boczkiem czy ziemniakami?

      Usuń